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REFERENCE: 

 [*1]  4006(a)(3) Premium Rates.  Initial Rates

4021(b)(1). Plans covered. Individual Account Plans 

OPINION: 

 This is in response to your recent letter inquiring as to whether your "Profit-Sharing Retirement Plan for Employees"

is excluded from coverage of the termination insurance program and, specifically, the obligation to pay premiums under

Title IV  of the Employee Retirement Income Security Act. 

Section 4021 (b)(1) excludes from the coverage of Title IV an "individual account plan," which, in turn, is defined

(Section 3(34)) as a "pension plan which provides for an individual account for each participant and for benefits based

solely upon the amount contributed to the participant's account." We note that you describe your plan as one where a

portion of the employer's income is "allocated among the participant's account." We note that you describe your plan as

one where a portion of the employer's income is "allocated among the participants" and that "no representation is made

in the plan or otherwise as to the value of the participant's account upon distribution." On this basis it appears that your

plan is not covered by Title IV and premiums are not due to the Pension Benefit Guaranty Corporation.  [*2]  

Charles Skopic 

Acting Executive Director 
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